Ubicació geogràfica
Geomorfologia
Vegetació i fauna
Ocells al Pantà de Foix
Paisatge
Patrimoni
Informació

  

  
Portada
Activitats d'aprenentatge
Avalua't
Mapa del web

 

 

  
Ubicació geogràfica
El Parc del Foix està situat gairebé al bell mig de les comarques del Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Penedès, és a dir, al centre geomètric i, per tant, equidistant del triangle Vilanova i la Geltrú, el Vendrell i Vilafranca del Penedès, capitals de les tres comarques. Comprèn una superfície aproximada de 1.900 ha.

El parc es troba als contraforts del massís del Garraf, i la posició de l'embassament està determinada per la conca del Foix, ja que està situat a l'últim tram de l'esmentada conca. L'embassament del Foix fou inaugurat el 1928 i es troba al municipi de Castellet i la Gornal.

El Foix és gairebé l'únic curs d'aigua de tot l'Alt Penedès que connecta la Serralada Prelitoral amb el mar, travessant la plana interior, la Serralada Litoral i, finalment, la plana litoral, abans de desembocar al mar.

 

 

 

  
   
Geomorfologia
    
El territori considerat forma part, tant a nivell morfològic i estructural com litològic, del massís del Garraf. Pot considerar-se que es tracta d'una perllongació d'aquest massís, amb unes particularitats, però, notables.


La seva estructuració a un nivell més ampli s'engloba dins de la Serralada Litoral catalana.

 

 

 

  
Vegetació i fauna
   
L'alzinar, que és la comunitat forestal típica de les zones amb clima mediterrani, ha desaparegut de l'àrea que ens ocupa (implantació secular de conreus, incendis, estassades excessives). El seu lloc ha estat ocupat per les pinedes de pi blanc. Els alzinars que resten es troben localitzats en llocs ombrívols i totalment barrejats amb els pins.

Quant a les comunitats arbustives, trobem zones on el margalló es barreja amb el sotabosc de les pinedes i amb les garrigues i les brolles. També hi trobem brolla calcícola de romaní i bruc d'hivern.

Quant a la vegetació de ribera, es constata la presència esporàdica de freixes, àlbers, tamarius, etc., irregularment distribuïts.

El capítol de la fauna és un dels més suggerents del Parc del Foix. La diversitat de biòtops que hi ha dins l'embassament i al voltant acull un ampli i variat repertori d'espècies.

Rèptils
Llangardaixos i sargantanes.
Serps (serp verda, serp blanca, colobra llisa meridional).

Tortugues d'aigua.

   
Amfibis
Salamandres.
Granotes i gripaus.
   
Peixos
L'espècie catalogada i present gairebé cada any és la carpa.
   
Ocells
És el grup de vertebrats més representant, amb un total de 143 espècies catalogades.
   
Mamífers
N'hi ha 22 espècies catalogades.
   

 

 

  
Paisatge
El Foix fa de transmissor entre la plana interior agrícola i la plana litoral, també agrícola. El conreu de l'interior és més estable que el del litoral. La vinya i el cultiu de secà són els que ocupen l'àrea més pròxima al Foix abans de penetrar al massís.

L'embassament ha transformat favorablement l'àrea d'influència, on es pot veure que l'àrea de vegetació frondosa a la cara obaga de la làmina d'aigua és més gran i compacta que en cap altra part del massís. Per la cua, l'embassament queda limitat per vinyes i altres conreus de secà.

El massís es caracteritza, a grans trets, per una vegetació frondosa, gairebé bosc, a les parts obagues i per una vegetació baixa arbustiva a les parts més assoleiades.
   

 

 

  

  

Patrimoni
   
El poble de Castellet -que, aprofitant estratègicament un petit morro topogràfic coronat pel castell, fa de porta al massís del Garraf i a l'embassament- i la presa -de gran qualitat constructiva- constitueixen el patrimoni definidor de la zona.

També hi trobem un aqüeducte i diverses masies, com Can Bladet.
   

 

 

 

  
Informació
   
Ajuntament de Castellet i la Gornal
Rosselló, 19. La Gornal
Castellet i la Gornal
Tel. 977 670 326
      
Diputació de Barcelona. Servei d'Acció Territorial
Edifici del Rellotge, 3a. planta
Comte d'Urgell, 187
08736 Barcelona
Tel. 93 402 24 83
Fax 93 402 24 93
   
Vies d'accés
Carretera de Vilanova a Castellet.  BV 2115
Carretera de la Gornal.  BV 2116
Carretera de Torrelletes.  BV 2117
   
Textos Grup d'Ornitologia del museu de Vilafranca: Xavier Bayer, Cisco Guasch, Pere Mestre i Humbert Salvadó Dibuix Ferran Paramo
Fotos Xavier Bayer i Humbert Salvadó Web Ramon Raventós
  

 

Portada