Ocells al Pantà de Foix
   

El Pantà del Foix està situat al municipi de Castellet i la Gornal (Alt Penedès). Amb els anys ha esdevingut un espai natural d'una importància notable per a la fauna del nostre país. Cal destacar-ne la gran quantitat i diversitat d'ocells que acull.

A l'hivern s'hi apleguen moltes espècies provinents del nord d'Europa: esplugabous, ànecs, corbs marins, etc. Altres aus, com ara el martinet de nit, les xivites o l'àliga pescadora, s'hi aturen uns dies per reposar dels llargs viatges migratoris.

Veure els ocells

A l'època de nidificació, cabussets, fotges, balquers i molts altres ocells d'uns anys ençà es reprodueixen habitualment entorn dels canyissars.

L'embassament està envoltat de conreus, de brolles i de boscos. Aquests ambients, amb la seva fauna, donen un valor afegit a la gran varietat d'espècies que podem observar al medi aquàtic.

Amb la finalitat de protegir aquesta zona humida, s'ha creat el Pla especial de l'embassament del Foix.

   
El corb marí és un hivernant cada cop més freqüent. Cames-llargues El bernat pescaire és una de les aus més grans que hivernen al pantà
           
L'ànec collverd el podem veure tot l'any L'ànec morell de plomall és migrador o hivernant Martinet blanc
      
Parella d'ànec cullerot
   
Des de fa uns anys el riu Foix baixa força net; a més, el nivell de les aigües de l'embassament s'ha mantingut alt, la qual cosa ha permès el creixement d'una vegetació típica d'aiguamoll i de ribera (boga, canyís, àlbers, etc.) i de forma progressiva s'hi ha anat establint una fauna molt variada.

La qualitat de l'aigua és fonamental per a la vida de les plantes i els animals que seran l'aliment de moltes espècies d'ocells. Els ànecs collverds, els xarxets, les polles d'aigua i altres aus es poden alimentar d'algues, llavors i plantes aquàtiques. Els bernats pescaires, els martinets i els blauets basen la seva alimentació en la captura de peixos, amfibis i invertebrats aquàtics. A més, encara hi trobem tot un seguit d'ocells insectívors com ara els corriols, els balquers i els rossinyols, que es dediquen a capturar larves, mosquits, cucs i altres invertebrats.

 

Recomanacions
Hem d'evitar espantar els ocells que viuen al pantà, els hem de mirar de lluny amb uns prismàtics, parlar fluix i fer el mínim soroll possible. Si portem un gos, cal dur-lo lligat a prop nostre.

Al pantà hi ha unes zones protegides, destinades al refugi i reproducció de les aus. Cal respectar la tranquil·litat d'aquests llocs.

Està previst que s'hi puguin practicar activitats com la pesca i la navegació en alguns punts concrets. Cal que ens informem bé abans de fer-ho.

Al pantà de Foix la caça no està permesa. Recordem que també està prohibit de fer foc, llençar deixalles, etc.