Capítol no. 1

En una fonda abandonada

 

Som a l'any 1867, el Penedès té una economia agrícola i industrial basada quasi exclusivament en el conreu de la vinya i en la producció de vins i xampany. Els grans productors han contractat en Franc, un dels investigadors més importants del moment, perquè resolgui un gran misterimisteri.

Som al tercer quart del segle XIX, cap a l'any 1879, pels Pirineus està entrant una plaga que fa estralls allà on passa. Anys abans cap el 1865 es detectà a França un insecte molt petit, un paràsit que xuclava la saba i que deixarà totes les vinyes de França arrassades. Això anirà prou bé als Catalans que aprofitaran per poder produïr molts més vins i exportar-los arreu davant la impossibilitatr que ho poguèssin fer els francesos.

La gent està molt espantada. Sembla que ha arribat per error des d'Amèrica passant d'entre altres països per França. La subsistència de la gent de la comarca està en mans de trobar-hi una solució. Els darrers anys havien estat molt bons gràcies a que s'havien plantat nombroses vinyes i produït , al 1872, el primer cava Català. Però la plaga d'aquest insecte anomenat fil·loxera ha arribat també a Catalunya.

Ens troben a un petit poble de l'Alt Penedès, Sant Sadurní d'Anoia . La nit és fosca, a fora la llum escassa, només alguna torxa i la veu d'en Tòful, el sereno, fa trencar la soletat. En Franc jeu al llit de l'habitació del primer pis de la Fonda Neus, situat al carrer Marc Mir. Està fumant una pipa vella que li van regalar en fer els divuit anys. No pot dormir, està preocupat, li han encarregat descobrir com aturar el que en pocs dies passarà a les vinyes de l'alt Penedès. Fa temps l'economia de la Vila depèn exclusivament del conreu de la vinya i dels productes que d'ella s'elaboren.

 

Per poder continuar i ajudar en Franc, cal que resolguis 10 exercicis i trobis la clau que et permetrà accedir al capítol no.2

 

Escriu la teva clau i passa al capítol 2

passar sense contrassenya